Андрей Паунов e сред четиримата чуждестранни режисьори, които ще заснемат филми

...
Андрей Паунов e сред четиримата чуждестранни режисьори, които ще заснемат филми
Коментари Харесай

Естония избра Андрей Паунов да снима филм за ледените таксита по езерото Пейпус

Андрей Паунов e измежду четиримата задгранични режисьори, които ще снимат филми за южна Естония като част от кампанията „ Тарту - европейска столица на културата 2024 “, оповестяват от екипа на известния български документалист и режисьор.

Старинният академични град Тарту в Източна Естония ще бъде европейска столица на културата през 2024 година Част от културните събития в акцията е и фестивалът за писмено кино Arts of Survival Documentaries („ Изкуството на оцеляването “), плануван за идната пролет, в който ще вземат участие общо осем режисьори - четирима от Естония и четирима от други страни.

Андрей Паунов е определен след конкурс, чиято цел бе да открие изявени кино създатели, които да показват град Тарту и района на Южна Естония по допустимо най-артистичен и трогателен метод.

Късометражните документални филми ще са напълно авторски, само че ще оформят единна културна концепция - сбирката „ Изкуството на оцеляването “. В състезанието участваха 27 концепции от Естония и 16 от интернационалните кинотворци.

Андрей Паунов ще взе участие в „ Тарту 2024 “ с кино лентата „ Идеален ден за лов на риба с каракат “ (OÜ Vesilind, продуценти Рихо Вестрик и Елица Кацарска от Chicken Milk Farm) - писмено пътешестване в свeтd на самоделните хибридни транспортни средства по крайбрежията на Чудско-Псковското езеро (на естонски Пейпус).

„ Каракат е непотопяем всъдеход, който всеки уважаващ себе си гражданин на крайбрежията на езерото Пейпус би трябвало да сглоби със личните си ръце. Първоначално са ги създавали, с цел да доближават до местата за лов на риба през зимата, само че през днешния ден каракатът се е трансформирал в неповторимо „ ледено такси “. Наблюдавайки всекидневието на риболовците с каракати, желаеме да покажем една изумителна просвета на хора „ от остарялата школа “, самоделни хибридни машини и лов на риба в ледени води, която е присъща за тази част на Естония “, споделя Андрей Паунов.



Останалите режисьори, определени да вземат участие в сбирката от документални филми Arts of Survival, са Виестурс Кейрис (Латвия), Карл Олсон (Швеция), Юло Пиков (Естония), Яан Тоотсен (Естония), Ева Кубара (Естония), Мария Ауа (Естония) и Андрис Гауя (Латвия).

Като част от акцията за представянето на филмите, фестивалът Arts of Survival ще отвори пътуваща „ документална кутия “, която ще посещава местата в южна Естония, свързани с филмите.

Избраните произведения ще бъдат прожектирани на място и ще бъдат съпроводени от лотария, в която фенове ще могат да завоюват пътешестване напролет на 2024 година до остров Пиирисаар в езерото Пейпус, намиращо се на самата граница сред Естония и Русия. 

Документалните филми от Arts of Survival са част от главната стратегия на „ Тарту - европейска столица на културата 2024 “. Изпълнителната организация на плана е неправителствената организация Tartu Filmiselts. Производството на късометражните филми се финансира от фондация „ Тарту 2024 “, Естонския кино институт и стратегия „ Творческа Европа “.

Андрей Паунов е създател на трилогията, която включва „ Георги и пеперудите “ (носител на „ Сребърен вълк “ от Амстердам IDFA 2004), „ Проблемът с комарите и други истории “ (с премиера в „ Седмица на рецензията “ на 46-ия фестивал в Кан 2007) и „ Момчето, което беше цар “ (показан за първи път в Торонто 2011).

Филмовият му роман за Кристо Явашев „ Да вървиш по вода “ (2018) бе показан за първи път на филмовия фестивал в Локарно и получи международна дистрибуция. През 2021 година Паунов направи своя дебют в игралното кино с кино лентата „ Януари “ по претекстове на едноименната пиеса на Йордан Радичков с присъединяване на Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Леонид Йовчев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР